Ingenieursbureau Movares en Innovus Smart Engineering bundelen krachten

24 oktober 2023

Advies- en ingenieursbureau Movares, specialist in oplossingen voor spoor-, mobiliteit-, energie- en infrastructuurvraagstukken, maakt vandaag bekend dat het overeenstemming heeft bereikt met Innovus Smart Engineering om samen één van de grootste onafhankelijke ingenieursbureaus in Nederland te vormen.

Deze nieuwe groep bedrijven heeft de ambitie de meest innovatieve en duurzame ingenieursdiensten met maatschappelijke impact te leveren. Hiermee wil zij vooroplopen in de keten van initiatief en planning tot realisatie en beheer. De groep biedt hoogwaardige technische oplossingen voor complexe, maatschappelijke uitdagingen.

Movares
Movares, met het hoofdkantoor in Utrecht en meerdere regiokantoren verspreid door Nederland, komt voort uit de rijke traditie van de Nederlandse spoorwegontwerpers die sinds 1839 beeldbepalende ontwerpen hebben gerealiseerd. Movares kwam in 1995 als Holland Railconsult op eigen benen te staan en heeft zich ontwikkeld tot een advies- en ingenieursbureau met een breed portfolio. In 2020 sloot BRO, dat bedrijven en overheden ondersteunt met adviezen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, stedenbouw, landschap en economie, zich aan bij Movares, waarmee Movares een stevigere positie in de vroege planfase van projecten verkreeg.

Innovus Smart Engineering
Innovus Smart Engineering is een groep van ingenieursbureaus met een bewezen track-record in de wereld van gebouwde en ruimtelijke omgeving. De groep is in 2022 gevormd als platformbedrijf binnen het portfolio van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Convent Capital door de samenvoeging van Zonneveld Ingenieurs, Ingenieursbureau Ulehake, MUG Ingenieursbureau en softwareontwikkelaar Future Insight. Zonneveld Ingenieurs is zeer sterk in digitalisering van ingenieursdiensten, waardoor Innovus Smart Engineering in staat is klanten met grote, complexe opgaven sneller en beter te bedienen.

Samen bijdragen aan grote maatschappelijke projecten
Door maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie en veroudering van infrastructuur, doet de samenleving een sterk beroep op ingenieursdiensten. Dit gebeurt tegen een achtergrond van een toenemend tekort aan technisch geschoolde professionals. Door de krachtenbundeling in de nieuwe groep bedrijven wordt specialistische kennis op het gebied van spoor, mobiliteit, energie, infra en gebouwen gekoppeld aan expertise op het gebied van digitalisering. Hierdoor is de nieuwe groep nog beter in staat een bijdrage te leveren aan de grote projecten die in de komende jaren moeten worden gerealiseerd voor een leefbaar, bereikbaar en duurzaam Nederland.

Robert Claasen, CEO Movares: “Het samengaan met Innovus Smart Engineering is een volgende stap in de ontwikkeling van Movares. De kennis en competenties binnen de groep zijn zeer complementair, waardoor wij zo nog beter in staat zijn om de grote maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van a tot z aan te pakken. Wij passen uitstekend bij elkaar, met de liefde voor het vak als verbindende factor. De verdergaande digitalisering zal onze professionals de ruimte geven zich verder te verdiepen en in staat stellen echt te excelleren.”

Harm Hoorn, CEO van Innovus Smart Engineering: “De vorming van Innovus Smart Engineering werd gedreven door de ambitie om het anders te doen dan de markt en toonaangevend te worden in omvang en maatschappelijke relevantie als “the leading digital engineers”. Door nu samen te gaan met Movares bereikt Innovus in één keer die omvang en relevantie. Wij zijn ontzettend onder de indruk van de specialistische kennis van Movares en de mooie projecten waarbij zij betrokken zijn. Bij Innovus stellen wij de professional echt centraal en we vinden elkaar in de interesse voor het vak. Wij kijken ernaar uit om samen verder te gaan.”

Erik van Schie, CFO van Movares: “Door onderdeel te worden van een grotere groep kunnen de verschillende partijen beter het hoofd bieden aan de krapte op de arbeidsmarkt, meer investeren in digitalisering en hun commerciële kracht verder versterken. Gezamenlijk hebben we de schaalgrootte en competenties om een onderscheidende rol te vervullen op de Nederlandse ingenieursmarkt.”

De bureaus blijven onder hun eigen label actief in de markt, waarbij Movares het leading brand is. De directie van de Movares Group holding zal worden gevormd door Robert Claasen (CEO), Erik van Schie (CFO), en Harm Hoorn (CTO). De nieuwe combinatie heeft circa 1.150 medewerkers en een omzet op jaarbasis van meer dan EUR 170 miljoen.

De transactie komt tot stand door de overname van de aandelen van de huidige eigenaren van Movares door Innovus Holding. De Ondernemingsraad van Movares heeft reeds positief advies uitgebracht en de transactie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).